Gisteren de uitslag gekregen van de CT scan die was gemaakt op 22 december, om te bepalen of de bestralingen goed waren aangeslagen.

Om kort te zijn: volgens de arts was het resultaat spectaculair. 95% van het overtollige weefsel is verdwenen. Hij liet een mooie animatie zien van de voor en na CT scan naast elkaar. De voor scan was van 29 september en had ik zelf nog niet eerder gezien. Ik schrok me best naar, ik zag een tumor ter grote van een tennisbal. Duidelijk zichtbaar was hoe deze de hoofdvertakking naar mijn rechterlong volledig dichtdrukte, en mijn slokdarm vrijwel helemaal dichtdrukte.

Achteraf gezien snap ik echt niet hoe ik daar geen last van kon hebben. De koe in de kont kijkend, was ik een maand of 4 geleden na het tillen van een stoel of een bank de rest van de dag rijp voor een horizontale toestand in bed, maar bij “normale” actviteiten zoals wandelen, eten, etc, geen centje last gehad. Alhoewel, als ik er goed over nadenk, traplopen gaf wel een licht hoofd.

Terugkomend op de voor en na scan, op de na scan is goed te zien dat alles wat vrij moet liggen of toegankelijk moet zijn, dat weer keurig is. Onderaan is inderdaad aan de rechterkant wat meer weefsel te zien dan links, en dat is die vijf procent.

What’s next met die 5%?

De radiotherapeut heeft bedacht, dat er over 2 a 3 maanden een pettscan wordt gemaakt, om vast te stellen of die 5% weefsel er nog is, en wat het is. Het is mogelijk dat het alsnog is verdwenen. De scan is gemaakt op 6 weken na de bestraling, en het primaire effect van bestraling kan(!) 3 maanden doorwerken. Het kan ook zijn, dat het er nog is. De vraag is dan, wat voor een weefsel is. Is het actief tumorweefsel of is het “eigen”weefsel? En wat kunnen en of moeten we daarmee doen?

Daarnaast werkt AVL met multidisciplinaire teams. Nu is mijn situatie bekeken vanuit een hoofhals bril, omdat mijn tumor een ‘metastase’ (uitzaaiing) is van hoofdhalskanker. Mijn situatie zal daar worden besproken, er zal dus ook vanuit een breder spectrum van expertise worden gekeken naar de scans, dus ook door bijvoorbeeld de long experts. Als die zaken zien die actie behoeven of mogelijkheden zien om risico’s te beperken zal ik eerder worden benaderd.

Bottom line, ik ben heel blij met dit positieve resultaat en wacht met goed gevoel af wat er verder op mijn pad komt.

En nu? De nieuwe fiets prepareren. De oude voldoet niet meer en is voor mij net te laag om echt lang op te rammen.